Amendement DSV over jeugdbibliotheek IKC

In de afgelopen raadsvergadering diende DSV een amendement in over de geplande ruimte voor de jeugdbibliotheek in de te bouwen nieuwe IKC in Hoogwoud. Dit naar aanleiding van vragen van inwoners hierover. De jeugdbibliotheek wordt beschouwd als een medegebruiker van het gebouw en mag daarom niet meepraten over de indeling. Wij leggen hieronder uit hoe dat zit.

Het bouwheerschap van schoolgebouwen ligt bij de schoolbesturen en kinderopvang. Zij hebben invloed op de indeling van het gebouw. Zij zijn de gebruikers van het gebouw en zorgen dat deze tegemoet komt aan hun wensen en eisen. Zij zijn de grootste belanghebbenden in de totstandkoming en (door) ontwikkeling van de IKC’s.

Hoewel de gemeente investeerder is (vanuit de zorgplicht voor onderwijshuisvesting) is de gemeente niet verantwoordelijk voor de invulling. De gemeente heeft vooral een toetsende rol voor het uiteindelijke bouwplan en de daarbij behorende begroting.

In de bouwheerovereenkomst wordt o.a. geregeld: het bouwheerschap, eigendom, onderhoud, bijdrage schoolbesturen en de rol van de gemeente. Deze overeenkomst is vastgesteld in de stuurgroep.

Daarnaast is er een samenwerkingsovereenkomst over de samenwerking, financiën en overige afspraken met de partners van de IKC’s met de daarbij behorende ruimten.

Wie zijn nu de partners en wie zijn de medegebruikers?

Tot de partners in IKC Opmeer worden gerekend het onderwijs, muziekeducatie, peuteropvang, BSO en kinderopvang, bibliotheek en consultatiebureau en in Hoogwoud het onderwijs, muziek, peuteropvang en BSO.

Tot de medegebruikers worden o.a. gerekend het wijkteam Opmeer, schoolmaatschappelijk werk, jeugdgezondheidszorg, ergotherapie, diëtist, logopedie, jeugdbibliotheek (Hoogwoud). Men huurt een ruimte in een van beide IKC’s.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvestingskosten van de bibliotheek, consultatiebureau en muziekeducatie. Zij ontvangen jaarlijks een subsidiebedrag om deze lasten te betalen.

DSV vroeg het college zich in te spannen voor voldoende vloeroppervlak voor de bibliotheken. En te streven naar een gedragen alternatief mocht de ruimte niet toereikend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.