DSV Opmeer: “Wanneer valt het nucleaire muntje”

Technology vector created by vectorjuice – www.freepik.com

DSV is voor behoud van het open en groene westfriese landschap.
We vinden dat er nationaal moet worden onderzocht welke alternatieve vormen van energie er mogelijk zijn zoals kernenergie. Er moet een lange termijn oplossing komen.
Nationaal worden er 3 locaties voor kernenergie onderzocht, deze locaties bevinden zich niet in Noord Holland.

OPMEER – DSV Opmeer maakt zich sterk voor kernenergie als onderdeel van het Westfries Energiekompas dat de weg moet vrijmaken voor een energieneutraal West-Friesland in 2040. Ook het college van Opmeer heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om samen met de andere zes Westfriese gemeenten een Regionale Energiestrategie (RES) te gaan formuleren. 

Aangezien de overheid na de liberalisering van de energiemarkt zelf geen energieleverancier meer mag zijn staat het de overheid niet in de weg om voorwaarden te scheppen zodat particulieren en ondernemers energie kunnen gaan produceren.  Hierbij moet men dan denken aan windmolens, zonnepanelen en aardwarmte.

DSV Opmeer pleit er voor om ook een andere CO2 vrije-energiebron mee te nemen in de besluitvorming, namelijk kernenergie. Natuurlijk kleeft er aan kernenergie ook nadelen, zo is er nog geen echte oplossing voor het kernafval en kan bij brand radioactievestraling ontsnappen. Maar de voordelen zijn heel groot, kernenergie vraagt veel minder ruimte dan honderden windmolens en zonneweides en kernenergie is CO2 neutraal.

DSV Opmeer maakt zich zorgen dat het Westfries Energie Kompas niet gaat leiden tot een klimaatneutrale energievoorziening. Volgens DSV moet de vraag beantwoord worden met welk risico is groter: dan van klimaatverandering of kernenergie. Als er wordt gekozen voor klimaatverandering dan moet er een locatie worden aangewezen waar een CO2 vrije kerncentrale kan worden gebouwd.

DSV Opmeer pleit er dan ook voor dat de mogelijkheid van kernenergie bij het opstellen van de RES wordt meegenomen zodat niet alleen wij, onze kinderen maar ook onze klein- en achterkleinkinderen kunnen blijven genieten van een mooi groen en ruim West-Friesland zonder te veel ontsierende windmolens en zonneweides.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.