Opmeer zet hakken in zand: ’Liever kerncentrale dan windmolenpark’

PREMIUM Het beste van De Telegraaf d.d. 28-11-19

author avatar
Door EDWIN TIMMER
in BINNENLAND

OPMEER – Lokale politici in West-Friesland zetten de hakken in het zand tegen de door Den Haag opgelegde energietransitie. De eis om binnen twintig jaar alle stroom via aardwarmte, zonnepanelen en windmolens op te wekken stuit op forse weerstand. ,,We eisen dat de optie kernenergie op tafel komt”, zegt de Opmeerse politica Charlotte Zeilstra.

46 min geleden in BINNENLAND


Carel Anink en Charlotte Zeilstra. „Burgers hebben geen benul wat er op hen afkomt.”
Ⓒ MICHEL VAN BERGEN

Het DSV-raadslid verwoordt de breed gevoelde aversie tegen een toekomstbeeld van louter zonneweides en windmolens boven nu nog weidse West-Friese vergezichten. Ook in buurgemeenten Medemblik en Koggenland groeit het chagrijn over de opdracht die het rijk heeft neergelegd in de vorm van een regionale energiestrategie. Dit is de lokale uitwerking van het eerder dit jaar gesloten klimaatakkoord.

Rode Lampjes

,,Onze burgers hebben geen benul wat er op hen afkomt”, zegt Zeilstra. Zij stoort zich nu al aan de rode lampjes van nieuwe hoge molens die vlak over de Noordzeedijk in de gemeente Hollands Kroon zijn neergezet. ,,Het is hier ’s avonds alsof je in een buitenaards landschap belandt. Al die knipperende lichtjes. En dit is nog maar het begin.”

In Opmeer dook energiespecialist Carel Anink voor de DSV, die in een coalitie zit met VVD en CDA, in de cijfers. Hij trekt een schokkende conclusie. ,,Als we in 2040 klimaatneutraal willen zijn, moeten we 3,1 TerraWattuur energie opwekken zonder CO2 uit te stoten. Daar heb je 996 windmolens van 3 MW voor nodig. Op zee vereist dat al 426 vierkante kilometer, terwijl West-Friesland slechts 348 vierkante kilometer telt.”

VOC-stadjes

Een andere optie is om 119 vierkante kilometer aan zonneweides aan te leggen, berekent Anink. ,,Dat is een derde van heel onze regio. Of mensen het nu lelijk vinden of niet, één tegenargument is nog veel belangrijker: beide opties zijn feitelijk onmogelijk.” Daarom wil DSV dat ook kernenergie wordt onderzocht. Het is de enige manier om CO2-neutraal energie op te wekken zonder het uitzicht te verwoesten.

Dezelfde zorg leeft in Medemblik. ,,We wonen in een historisch landschap van dorpjes, vergezichten en VOC-stadjes. Dat verpest je door alles met windmolens vol te gooien”, waarschuwt André Meester, raadslid namens de lokale partij BAMM. Ook Meester, ooit werkzaam bij het nucleaire instituut ECN in Petten, wil af van het taboe op kernenergie. De VVD, de grootste raadsfractie, steunt hem. ,,Wij zijn niet happig op enorme zonneweides”, zegt de liberale fractievoorzitter Mark Raat.

De vraag is of gemeenten in West-Friesland, of elders in het land, in staat zullen zijn om van het door het Rijk ingezette spoor af te wijken. Als een regio niet voldoet aan opwekking van voldoende hernieuwbare energie, kan het kabinet ingrijpen. Jan Wijnker, raadslid voor Gemeentebelangen Koggenland, is niet bang voor de strijd. ,,Ik vind dat we een vuist moeten maken naar Den Haag, want ze zijn daar volledig de weg kwijt.”

“Illusie”

Wijnker wijst op grote landen als Brazilië, Rusland en Amerika die het Klimaatakkoord van Parijs aan hun laars lappen. ,,Het is een illusie om te denken dat wij het klimaat redden. Zeker als je het zonder kernenergie wilt doen. Daarom moeten we ons nuchtere verstand gebruiken. Laten we geen domme dingen doen in West-Friesland. Binnen enkele jaren ziet ook Den Haag in dat dit niet de juiste weg is”, verwacht het oppositie-raadslid.

Kernenergie als optie propageren, lokt automatisch één vraag uit: mag zo’n kerncentrale dan ook in West-Friesland komen te staan? ,,Als je de keuze uitlegt tussen weilanden vol molens en zonnepanelen of één centrale, dan waarschijnlijk wel”, denkt Zeilstra. Anink is nóg stelliger: ,,Absoluut. Zet ‘m maar in mijn achtertuin.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.