Opmeerders praten mee over toekomstvisie gemeente

Dit artikel is erg in lijn met ons verkiezingsprogramma en het raadsprogramma (visie, inwoners mee laten denken en praten, woningbouw kleine kernen)

Martin menger

Burgemeester Nijpels, hier geflankeerd door de jeugdburgemeesters Liese en Bram, tijdens de nieuwjaarsreceptie.

AARTSWOUD

De inbreng van de bewoners bij een nieuwe toekomstvisie wordt niet alleen op prijs gesteld, die is zelfs hard nodig. De gemeenteraad wil dat samen met de dorpsraden gaan opzetten,

Dit stelde burgemeester GertJan Nijpels vrijdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het kerkje van Aartswoud. Dat de receptie nu eens hier wordt gehouden, is geen toeval: Opmeer wil met de vier dorpsraden in de eigen gelederen op deze manier de eigen inwoners meer en meer opzoeken.

Het plan van de gemeenteraad is om dit jaar een nieuwe toekomstvisie te maken voor de plattelandsgemeente. De inbreng van de eigen inwoners staat daarbij centraal, aldus de burgemeester.

,,De inwoner als bewoner, inwoner als klant, of zeker ook de kritische inwoner met een genuanceerde mening? Uw gemeentebestuur zal mede op basis van deze inbreng haar eigen visie vastleggen.”

Duidelijk is dat vanuit Aartswoud ook wordt gevraagd om meer woningbouw. Wat, op een bescheiden manier, ook tot de mogelijkheden moet horen. ,,Dit wordt het jaar van de oplossingen”, voorspelde Nijpels. Wat hem betreft speelt het Rijk ook een wat krachtdadiger rol als het gaat om de positie van de gemeente. ,,Deze minister van financiën heeft een overschot van 13 miljard euro, terwijl bij de gemeente de balans door de noodzakelijke bezuinigen is doorgeslagen.”

De nieuwe Omgevingswet zet volgens Nijpels de deur op een kier naar meer huizenbouw in de kleine kernen, terwijl de gemeente zelf voortvarend aan de slag moet met bedrijventerreinen, in de wetenschap dat de derde fase van De Veken alweer is uitverkocht.

De beste plek voor een nieuw integraal kindcentrum (ikc) is nu nog de hete aardappel in de Opmeerse politiek. In maart gaat dat veranderen, aldus de burgemeester. Dan hakt de gemeente de knoop door over een alternatief voor het HOSV-terrein.

Tot slot de vuurwerkoverlast. Nijpels bekijkt al het gekrakeel over een verbod met enige verbazing. Hij wijst nuchter op het gebrek aan agenten: ,,Handhaven? Graag”, besloot Nijpels. ,,Met wie dan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.