Verkiezingen en er wordt u van alles beloofd…

Nog even en u brengt uw stem uit op 14, 15 of 16 maart a.s. Partijen buitelen met goede voornemens over elkaar heen. Wat is er eigenlijk de afgelopen termijn (2018-2022) door partijen gedaan? De PvdA fractie slaat zich graag op de borst over de laatste anderhalf jaar dat zij in het college zat, maar gaat voorbij aan het feit dat sommige onderwerpen een veel langere aanloop en besluitvorming behoeven. Wat DSV trouwens ook verbaast is dat de PvdA zich bij deze verkiezingen als combinatie PvdA/Groen Links profileert maar ook onder de naam Progressief Opmeer. Waar kiest u dan eigenlijk voor? Stel je voor dat de andere partijen ook met drie alternatieven komen om stemmen te winnen!

De verantwoordelijkheid van een partij ligt als eerste bij een besluit in de raadsvergadering. Hier gaat een traject aan vooraf om tot een goed oordeel te komen door informatie in te winnen bij betrokkenen of organisaties, te onderzoeken hoe buurgemeenten hier mee omgaan, het onderwerp intensief in de fractie te bespreken en als men dan nog vragen heeft schriftelijke vragen in te leveren bij het college. Daarna bekijkt de fractie of er nog een amendement  (aanpassing raadsvoorstel) of motie (opdracht aan het college) noodzakelijk is.

Zo diende DSV in de periode juli 2019 tot en met februari 2022 13 keer schriftelijke vragen in. Om u een beeld te geven: de PvdA deed dit 11 keer, CDA 3 x, Gemeentebelangen 2x en VVD 1 x. Het indienen van schriftelijke vragen vraagt veel voorwerk, het verdiepen in de materie kost veel tijd.

In Opmeer bestaat de raad uit een coalitie en een oppositie. De partij met de meeste stemmen vormt een coalitie met andere partijen om tot een gedragen coalitieprogramma te komen.  In 2018 startte de coalitie met het CDA (4), DSV (3) en VVD (2). Nadat DSV tegen de exorbitante OZB-verhoging van 41% stemde, trok het CDA in 2020 de stekker uit de samenwerking en vormde zij een nieuwe coalitie met GB en PvdA (dit ondanks het feit dat de PvdA de minste stemmen bij de verkiezing 2018 behaalde). De wethouder Financiën van DSV werd verzocht op te stappen en zo belandde een PvdA wethouder in het college. DSV en VVD vormen vanaf 2020 de oppositie waarbij zich later fractie Bosch(1) voegde. Stemmenverhouding werd CDA 4,GB 4, PvdA 1. Oppositie DSV 3, VVD 2, Bosch 1. (9-6).  Deze stemmenverhouding betekent dat CDA, GB en PvdA te allen tijde de oppositie kan wegstemmen en halen DSV voorstellen het niet. In zo’n positie willen wij niet weer komen! Help DSV groot te maken. DSV heeft zich de afgelopen vier jaar hard gemaakt voor betaalbare belastingen (met name OZB) betaalbare huren, goede zorg, tijdig bouwen en wil voorsorteren op de warmtetransitie zodat u tijdig weet welke betaalbare maatregelen u moet nemen. Wij luisteren echt naar u bij zaken die in uw buurt spelen. U kunt ervoor zorgen dat DSV sterker in de raad komt en daadwerkelijk haar ambities kan waarmaken. Wij rekenen op u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.