Heeft Opmeer een crisis

Van onze verslaggever NHD 16-5-20
Opmeer •

De CDA-wethouders in Opmeer werken gewoon door, maar de fractie heeft de coalitie vaarwel gezegd. Dus is de hamvraag: heeft Opmeer nu een bestuurlijke crisis of niet? Fractievoorzitter Richard op ’t Veld van het CDA kan die vraag niet beantwoorden.
En de coalitiegenoten? ,Ja dat lijkt mij wel”, reageert Jacko Hoek (VVD). “Dit is een crisis. Het CDA trekt de stekker uit het coalitie-akkoord, wij niet.” Duidelijk is dat het CDA een stijging van 30 procent voor de ozb niet wil uitsluiten: DSV en VVD wel.
“We hebben nu feitelijk een college, dat wordt gesteund door de minderheid van de raad”, oordeelt Hoek. “De VVD wil dit graag op korte termijn oplossen en met de andere partijen om tafel.”
“Voor mijn gevoel hebben we nu een crisis”, stelt Niko de Groot (PvdA). ,,Formeel zijn de wethouders niet weg, maar het CDA steunt de eigen coalitie niet meer. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad welke wethouders we hebben.” De Groot heeft geprobeerd alle vijf par~
tijen om tafel te krijgen. “Het CDA wilde niet: jammer.”
Ook Mario Appelman (DSV) is duidelijk: het is crisis en de burgers weten waarom. “Weglopen uit de politiek baat de burger niet”, reageert hij. En, verwijzend naar het feit dat het CDA geen overleg wilde: “het niet willen meewerken aan een oplossing getuigt van een gebrek aan respect.”
Fractievoorzitter Rene Pelt (GB) wil de rust bewaren en zwakt het woord crisis af. “De gemeente is niet stuurloos of zoiets. Maar er moet wel een oplossing komen. Daarover willen wij met alle partijen in gesprek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.